A A AAktualności2011-03-03, 06:00komentarze (7)

Dziś tłusty czwartek. Sprawdzamy, ile powinien kosztować dobry pączek

Pomiędzy pączkami z supermarketu a tymi z piekarni różnica polega nie tylko na cenie. Pączki z marketów są mniejsze i lżejsze.

Pomiędzy pączkami z supermarketu a tymi z piekarni różnica polega nie tylko na cenie. Pączki z marketów są mniejsze i lżejsze.

Dziś ceny pączków oszalały. W słupskich hipermarketach można je kupić już od 47 groszy, czyli w cenie zwykłej suchej bułki. Według piekarzy cena pączka powinna być minimalnie cztery razy wyższa.

Ceny mąki i cukru od kilku dni rosną jak na drożdżach, tymczasem pączki, przynajmniej w dużych sieciach handlowych, tanieją. W Biedronce pączek kosztuje dziś... 47 groszy, w Kauflandzie dwa grosze drożej, w Realu tyle samo, o ile kupimy w opakowaniu po cztery lub dziewięć sztuk. Niewiele drożej jest w pozostałych sieciach super i hipermarketów. Ceny promocyjne obowiązują tylko dziś, pączki kosztują tyle co zwykłe pszenne bułki.

Tymczasem w najstarszych słupskich piekarniach ceny pączka są średnio trzy razy wyższe i wahają się od 1,30 zł do 1,70 zł. Żaden z piekarzy, z którymi rozmawialiśmy, nie robi też dziś promocji na pączki.

Czytaj też: Konserwanty w żywności. Niepotrzebnie nas nimi tak straszą?

- Te drastycznie niskie ceny pączków w dużych sieciach handlowych są tylko po to, aby przyciągnąć klientów, którzy i tak kupią coś więcej - uważa Renata Szula, córka Ryszarda Dzikowskiego, właściciela rodzinnej piekarni przy ul. Kilińskiego w Słupsku, istniejącej od 1945 roku. - Nasze pączki kosztują dużo więcej, ale i tak sprzedajemy je praktycznie po kosztach.

Jej zdaniem z ekonomicznego punktu widzenia pączek powinien kosztować dwa złote. Taka cena już od kilku miesięcy jest m.in. w niektórych piekarniach trójmiejskich. Podobnego zdania jest Arkadiusz Lewna, współwłaściciel innej rodzinnej piekarni w Słupsku, przy ul. Sierpinka.

- To niemożliwe, aby pączek kosztował 50 groszy, podczas gdy koszty produkcji są tak wysokie. To ceny dumpingowe - mówi A. Lewna, który nie chce komentować jakości pączków z supermarketów. - W ostatnim czasie mąka podrożała o 40 procent, cukier prawie o 100 procent. Zarobek na pączkach jest minimalny lub żaden.

Czytaj też: W Lęborku będzie nowa Biedronka

Według cukierników, pączki marketowe mogą być robione innym sposobem.

- Być może są wyrabiane maszynowo, aby było szybciej i taniej - zastanawia się Dariusz Chorąży, właściciel piekarni Sezam w Słupsku. - Nie wiem, jak oni to robią, ale wliczając jajka, mleko, mąkę i robociznę, niemożliwe jest wyprodukowanie pączka tak tanio.

Z czego składa się pączek?
Jeden stugramowy pączek zawiera średnio:

  • 400 kilokalorii,
  • 7,2 gram białka,
  • 64,5 gram węglowodanów,
  • 15,3 gram tłuszczu.
  • Pączek o wadze 60 gram ma około 250 kilokalorii.
    Skład surowcowy: mąka, cukier, masło, jaja, mleko, dżem. Jest smażony w oleju.
     
Więcej na temat: handel, ceny, Tłusty Czwartek, pączki

Komentarze (7)

  • 2011-03-03, 09:18

    nie jest możliwe tak tanie wyprodukowanie paczka, prawie nic na tym nie zarabiamy (właściciel piekarni co 3 miesiące ma nowy samochód)
    nie jest możliwe tak tanie wynajmowanie pokoi (właściciel pensjonatu co 3 miesiące zmienia samochód)
    nie jest możliwe tak tanie udzielanie kredytów (właściciel banku zarabia miliardy, prezes i zarząd maja milionowe odprawy)
    nie jest możliwe... (dopisz sobie sam)

  • 2011-03-03, 10:08

    w naszym kraju nic nie jest możliwe - a się dzieje,dlatego m.inn.mamy papieża cudotwórcę i ogólnie same cuda nad Wisłą...

  • 2011-03-03, 10:23

    Nie licz nie swoich pieniedzy-a wez sie do roboty-nikt nie zabroni Ci ciezkiej pracy, odpowiedzialnosci i innych ,,przyjemnosci,,zwizanych z prowadzeniem wlasnej dzialalnosci gospodarczej.

  • 2011-03-03, 20:03

    zaloz wlasna dzialalnosc i zobacz jak to smakuje

  • ~gnomy 2013-02-07, 13:39

    to rób i nie narzekaj! pracowitemu wszystko się opłaci, paczek za 30 gr jest w sam raz

Przesyłając ten wpis akceptujesz politykę prywatności Mollom.