Przetwórnia ryb Łosoś za rok będzie większa

Przetwórnia ryb Łosoś za rok będzie większa

Fot.: Archiwum

Spółka Łosoś, znany producent konserw rybnych, rozbudowuje swój zakład w Słupskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej. Powstanie hala produkcyjna i chłodnia.
 

Powstała w 1954 roku w Ustce spółka Przetwórstwo Rybne Łosoś (dawniej Spółdzielnia Rybołówstwa Morskiego Łosoś) od ponad 10 lat operuje na terenie Słupskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Firma w całości przeniosła swoją działalność do SSSE, gdzie przy wykorzystaniu funduszy unijnych powstał nowoczesny zakład produkcyjny. Właśnie rozpoczęto rozbudowę zakładu. Nowy obiekt będzie mieć powierzchnię ponad 5500 metrów kwadratowych.

– Powstanie hala do obróbki ryb bałtyckich, wędzarnia na nasze potrzeby oraz chłodnia. Wartość nowej inwestycji wynosi 25 milionów złotych. Znaczna część potrzebnych środków pochodzi ze wsparcia unijnego – mówi Andrzej Piątak, prezes spółki Łosoś.

Jak wyjaśnił, rozbudowa zakładu jest związana z potrzebą ustabilizowania produkcji i zatrudnienia. Nowa część zakładu po rozbudowie ma być gotowa w sierpniu 2014 roku. Na razie prowadzone są prace ziemne pod przyszłą halę i chłodnię.

Niedawno Łosoś wprowadził na rynek nową serię konserw rybnych "Skarby Sopotu”. Jeden z tych produktów, szprot w sosie pomidorowym, zdobył w maju główną nagrodę Grand Prix Mercurius Gedanensis na Międzynarodowych Targach Produktów Rybnych "Polfish” w Gdańsku.

– Nowa seria składa się z ośmiu różnych produktów rybnych. Ich skład został oparty na starych recepturach. Nowością jest także to, że konserwy z tej serii są oznakowane w alfabecie Braille'a – informuje prezes Piątak. – To pierwsze konserwy w Polsce z oznaczeniami dla niewidomych. A być może są pierwsze na świecie, przynajmniej ja jeszcze o takich nie słyszałem.

O firmie
W latach 1954-1999 spółka Łosoś funkcjonowała jako Spółdzielnia Pracy Rybołówstwa Morskiego Łosoś. Fabryka zlokalizowana była w usteckim porcie. Do 1999 roku zajmowała się połowami ryb na Bałtyku, obróbką ryb do dalszego przetwórstwa oraz do sprzedaży w stanie świeżym (głównie dorsza i filetów z dorsza), produkcją konserw rybnych, marynat, ryb wędzonych, ryb solonych. Prowadziła również remonty kutrów, produkcję i naprawę sieci rybackich oraz produkcję lodu. Miała także 10 sklepów rybnych na terenie całego kraju. Obecnie Łosoś zajmuje się wyłącznie produkcją konserw rybnych i jest jednym z krajowych liderów w tej branży.

Komentarze (4)

Przesyłając ten wpis akceptujesz politykę prywatności Mollom.